Achtergrond
Contactinformatie
Beschikbaarheid
Achtergrond

Achtergrond informatie

Het bedrijf van Oostdam is een typisch voorbeeld van een familiebedrijf. Al in 1917 werd het bedrijf door de grootvader van de huidige eigenaar opgericht. Als boerenzoon uit Aarlanderveen trouwde hij met een boerenmeisje uit Voorhout uit een gezin van 18 kinderen.

Opa startte het bedrijf met de teelt van Narcissen, Tulpen en zoals toen de gewoonte was in de Bollenstreek ook groente. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf overgenomen door de vader van de huidige eigenaar en zijn broer. In de jaren vijftig kwamen er ook Hyacinten in het bouwplan. Het bedrijf werd toen een echt bollenbedrijf. Eind jaren zestig kwam daar de stap naar de bloementeelt. Deze bestond uit het in de bollencellen onder kunstlicht afbroeien van Tulpen. Buiten werden de Tulpen en Narcissen ook geplukt en opgetrokken.

In 1973 kwam de huidige eigenaar in het bedrijf. Aanvankelijk in de bollenteelt, maar al snel werden dat steeds meer bloemen. Eerst waren dat voornamelijk bolbloemen, maar later kwamen daar de bloemen van vaste planten (o.a. Pioenrozen) en de zaaibloemen bij.

De teelt van bolbloemen is altijd een belangrijke tak gebleven, maar het ging meer de kant op van de bijzondere bolgewassen, in de Bollenstreek geringschattend “bijgoed” genoemd. Met al deze gewassen is altijd gestreefd om te vervroegen of te verlaten, zodat er altijd in een andere periode kon worden aangevoerd als de collega-telers.

In 1990 is het bedrijf na het trouwen van de huidige eigenaar voortgezet als een VOF samen met zijn echtgenote. Het bedrijf specialiseerde zich in de bijzondere bolgewassen zoals Ixia, Brodea, Monbretia en later ook Allium. In 2005 is daar het mooie gewas Chasmanthe bijgekomen. Dit bijzondere bolgewas wordt ook geteeld om de mooie bessen die in de nazomer verschijnen. Na veel studie en uitproberen lukt het nu ook om dit gewas voldoende bloemen te laten geven voor een goede en betrouwbare productie.

Via Summerflowers hopen we dat onze bijzondere bolgewassen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Contactinformatie

Algemene informatie

Telefoon064-319-4588
Emailfajhoostdam@planet.nl
Website

Adresgegevens

J.H.Oostdam
Rijnsburgerweg 54
2215 RC Voorhout

Beschikbaarheid
Deze kweker eeft onderstaande soorten (binnenkort) beschikbaar.