Kwekerij van Wingerden

Algemene informatie

Telefoon +31 622 38 86 77
Email info@vanwingerdenlimonium.nl
Website

Adresgegevens

Kwekerij van Wingerden
Lelielaan 3
2295 KM Kwintsheul

Achtergrond informatie

Van Wingerden Limonium is het bedrijf van de broers Cock en Ton van Wingerden

Van Wingerden Limonium is een modern glastuinbouw bedrijf dat zich sinds 1991 toelegt op de teelt van Limonium sinuatum, ook wel de kamstatice genoemd.

Sinds 1991 wordt de Cultivar Crystal Dark Blue geteeld. Het plantmateriaal wordt verkregen door middel van weefsel kweek, waardoor een hoge mate van uniformiteit gewaarborgd blijft. Deze Statice kenmerkt zich door een zeer sterke zware tak met een zo mogelijk nog sterkere blauwe kleur. De teelt van deze variant heeft eigenlijk de Staitce naar een hoger plan gebracht en is niet meer uit het Nederlandse sortiment weg te denken. De uitstekende houdbaarheid en sterke kleur maakt deze bloem vaak de langste volhouder in een boeket.

Tot 2001 is deze bloem in de volle grond geteeld. Omdat de modernisering doorging evenals de eisen op het gebied van recirculatie, is in 2001 een  nieuwe kas gebouwd en ging de teelt de grond uit. De planten worden nu geteeld in cocosbalen, waar de voeding en de watergift volledig te sturen zijn. Door het nieuwe systeem kon het overtollige gietwater worden opgevangen en hergebruikt. Door deze maatregelen voldeed het bedrijf direct aan de ook nu nog geldende milieumaatregelen.

Dit is echter niet de enige manier waarop het bedrijf werkt aan duurzaamheid. De kwalen worden biologisch beheerst. Tegen Trips wordt de roofmijt Montdorensis in gezet en tegen luis de Aphischout. Door deze natuurlijke vijanden ontstaat er een evenwicht in het gewas waardoor chemische bestrijding niet meer nodig is. Zelfs tegen schimmels worden biologische preparaten zoals Trichoderma ingezet. Een groot deel van de elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van de verwerkingsruimte.

Om alle duurzame handelingen zichtbaar te maken is het bedrijf MPS-A gecertificeerd.

Kwekerij van Wingerden streeft er naar klaar te zijn voor de toekomst en staat open voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit, dienstverlening en duurzaamheid.

Door mee te doen met Summerflowers wil van Wingerden de Limonium sinuatum en kwekerij van Wingerden meer bekendheid geven. Zij gaan er vanuit dat dit product dat verdient.

De Bloemen worden vanaf begin april tot begin november aangevoerd in Naaldwijk, Aalsmeer en Rijnsburg, de grote vestigingen van bloemenveiling Royal FloraHolland.

Grafieken hebben betrekking op de beschikbaarheid van de gehele Summerflowers groep.

Limonium