Van Elderen Speciaal Culturen

Algemene informatie

Telefoon +316 207 46 102
Email rvanelderen@quicknet.nl
Website

Adresgegevens

Van Elderen Speciaal Culturen
Raasdorperweg 43
1175 KV Lijnden

Achtergrond informatie

Geschiedenis
De kwekerij van van Elderen is in 1981 gestart. Omdat het ouderlijk boerenbedrijf zoon Reinier niet trok, hij in 1981 gestart met een vaste planten kwekerij. Er werden vele vaste planten geteeld waaronder pioen en Astilbe. Omdat de grond aan de Raasdorperweg vrij zwaar is, konden er goede planten geteeld worden. Dit voordeel bleek, toen de mechanisatie zich aandiende, een nadeel te zijn. Omdat mechanisatie op deze grond niet of niet voldoende mogelijk was, is gezocht naar een nieuwe teelt.
Sandersonia
Omstreeks 2005 kwam het mooie product Sandersonia in beeld. Juist omdat Sandersonia een extreem moeilijk te telen gewas is trok dit de aandacht van van Elderen. Overtuigt dat een moeilijk gewas kansen bood voor een inventieve teler met een behoorlijke portie uithoudingsvermogen. Na enkele jaren van vallen, opstaan en experimenteren, is de teelt onder grotendeels de knie. Er worden nu vanaf eind april tot in december Sandersonia geteeld. Speciaal om dit zeer gevoelige en risicovolle gewas optimaal te kunnen telen is er in 2017 een nieuwe kas gebouwd. In deze speciaal voor Sandersonia ingerichte kas kunnen de productie en kwaliteit meer worden gewaarborgd.

Visie
Kwekerij van Elderen staat voor eerlijk, ambachtelijk en vooral uitdaging. Wij zien het als een uitdaging om steeds weer alle voorkomende teelttechnische problemen op te lossen. Hoewel de Sandersonia op de vaas gerust een sterke bloem genoemd mag worden is het gewas tijdens de teelt zeer gevoelig. Zowel de teelt van de bloemen als de teelt van het uitgangsmateriaal zijn grotendeels handwerk. Alle aspecten van de teelt is een kwestie van uitvinden en experimenteren. Steeds wordt er weer gezocht naar nieuwe mogelijkheden binnen het gewas zodat de leveringsperiode kan worden verlengd zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Bij de teelt is “natuurlijk” het uitgangspunt. Door steeds te zoeken naar het evenwicht in de grond worden sterke planten geteeld die een goede kwaliteit bloemen op kunnen leveren.

Toekomst
Inmiddels is zoon Dirk in het familiebedrijf werkzaam, zodat de nieuwe generatie de toekomst van dit bedrijf en daarmee het mooie gewas Sandersonia is veiliggesteld. Via Summerflowers hoopt van Elderen Speciaal Culturen de mooie Sandersonia nog beter onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Het wordt tijd dat iedereen weet hoe mooi Sandersonia is.

Wij wensen u veel plezier met ons mooie product. Van Elderen Speciaal Culturen.

Grafieken hebben betrekking op de beschikbaarheid van de gehele Summerflowers groep.

Sandersonia