Quinoa


Chenopodium quinoa is op dit moment wereldwijd aan het doorbreken als super-food. Toch werd dit product, dat in het Nederlands eigenlijk “gierstmelde” heet, 6 jaar geleden al door de Inca’s in zuid Amerika als akkerbouwproduct geteeld. Wat vrijwel niemand weet, is dat Summerflowers teler Welgelegen, deze plant al 15 teelt als snijbloem. Het is begonnen met een verzoek vanuit Wageningen in 1995 om de plant eens als snijbloem te proberen. Omdat het als voedsel gewas niet aansloeg, (de toen geteelde varieteiten volgens de voedselkenners te bitter), resulteerde dit in de teelt van Quinoa als snijbloem. De teelt is begonnen op het Zeeuwse bedrijf Welgelegen en bij Adriaan van Eerdt in Noordoostpolder. De toenmalige Wageningse veredelaar Dick Mastenbroek heeft de eerste aanzet gegeven om meer op kleur en houdbaarheid te veredelen. Dit is de basis geweest van het mengsel dat teler Jaap van de Berge van kwekerij Welgelegen verder heeft ontwikkeld. Na een aantal jaren uitproberen en onderzoeken, is de teelt nu al meer dan 1 jaar een serieuze teelt bij kwekerij Welgelegen. Nu de Quinoa dan eindelijk toch als voedingsproduct doorbreekt, wordt het ook tijd om de Quinoa als snijbloem eens wat meer aandacht te geven. Als dit voor de bloemenwinkel geen goed verhaal is weet ik het niet meer. Gezond en mooi hebben nog nooit zo goed bij elkaar gepast als met deze, zeer sierlijke en stevige snijbloem. Zoals het oude gezegde “hoort, zegt het voort”.